Parteneriat Multilateral Comenius
PLAY WITH ME NOT WITH PC
2012-2014
Cu totii suntem constienti de faptul ca elevii nostri petrec marea majoritate a timpului lor liber in fata calculatorului, tabletei sau telefonului. Ne-am gandit ca ar fi mai sanatos pentru ei sa organizam activitati prin care sa invete sau sa isi aminteasca “ jocurile copilariei”. Ne-am dorit sa gasim o cale prin care jocul real, cu copiii, sa fie mai interesant decat ceea ce experimenteaza acestia in mediul virtual.
Astfel ca, Proiectul Multilateral Comenius 12-PM-965-B-TR, PLAY WITH ME NOT WITH PC, al carui Coordonator General este scoala Şehit Polis Ismail Özbek Ortaokulu, Bursa Kestel, Turcia, ceilalti parteneri fiind din: Catalonia, Italia, Grecia, Letonia si Romania, raspunde dorintelor noastre. Pateneriatul reprezenta o oportunitate atat pentru elevii scolii cat si pentru cadre didactice, de a-si imbunatati competentele de comunicare in limba engleza, de a invata prin propria experienta despre statele partenere, de a se simti si comporta precum cetateni europeni de drept, de a promova valorile patriei.
Echipa de proiect de la nivelul Scolii Gimnaziale “ Sfintii Constantin si Elena” este alcatuita din: prof. dr. Daniela Tapirdea, prof. Badea Camelia, prof. inv. primar Ion Loredana, prof. Arseni Florin si coordonata de prof. Balasoiu Diana.
In cadrul intalnirilor internationale elevii fiecarei tari partenere a prezentat in limba engleza jocurile traditionale pregatite , copiii formand ulterior echipe, jucand jocurile de mai multe ori si reusind sa invete toate jocurile din program. Coordonatorii din fiecare tara au completat cu explicatii prezentarile PPT pregatite despre tara si scoala partenera. Ascultarea imnurilor nationale si prezentarea drapelului a reprezentat de fiecare data un moment emotionant atat pentru elevi cat si pentru cadre didactice. Au fost reorganizate activitatile si mobilitatile ulterioare, sarcinile fiecarui partener si termenele limita pentru produse. De asemenea, s-au stabilit in cadrul sedintei criteriile de selectie a materialelor ce vor fi postate pe website-ul proiectului. Pe parcursul celor 6 zile de mobilitate transnationala elevii participanti la proiect au ocazia sa vina in contact cu elemente de cultura si civilizatie straina, pana acum: turca, greaca, romana, letona, sa isi faca prieteni si sa realizeze totodata importanta jocului, a conversatiei in dezvoltarea relatiilor interumane.
Pe langa mobilitatile efectuate, in fiecare scoala partenera se deruleaza activitati specifice proiectului, coordonatorii comunica telefonic sau prin e-mail si lucreaza la produsele proiectului, in functie de responsabilitati. In perioada noiembrie-decembrie 2012 elevii scolilor partenere au realizat felicitari si suveniruri trimise ulterior in colete, impreuna cu adresele lor pentru a putea coresponda. Fiecare echipa internationala a incercat sa fie cat mai creativa in realizarea logo-ului proiectului. Spre marea noastra bucurie, cel mai votat si declarat castigator a fost logo-ul realizat de echipa Romaniei. In primavara acestui an s-a lucrat pe echipe, fiecare scoala identificand cel mai popular joc in randul elevilor sai. Cele 6 jocuri au fost postate ulterior pe site-ul si blog-ul proiectului. La fel s-a procedat si in cadrul activitatii “ Un obicei de Paste”, elevii implicandu-se cu mult suflet in realizarea materialelor. Am descoperit mici “mari artisti” atunci cand elevii nostri, cu mic- cu mare au incercat sa creeze diferite opere dupa inspiratia artistilor plastici consacrati. Am realizat un calendar international, fiecare partener prezentand cate doua evenimente ce se sarbatoresc in tara de provenienta. Aceste calendare au for tiparite in limba engleza, astfel incat, prezente in fiecare sala de clasa a celor sase scoli, reprezinta un material important de facilitare a cunoasterii culturii si civilizatiei statelor europene partenere. Acum urmeaza sa multiplicam “dictionarul proiectului” in care se regasesc tradusi in sapte limbi (limbile statelor implicate in proiect si limba engleza) termeni specifici jocului in aer liber-obiectivul principal al proiectului. Pana la sfarsitul acestei luni vom avea pregatite materialele necesare in vederea realizarii celui mai important produs al acestui proiect: cartea cu cele 72 de jocuri prezentate si jucate in cadrul parteneriatului.
Multumim Primariei Sectorului 6 si Primariei Capitalei pentru sprijinul acordat in derularea cu succes a activitatilor din Romania, familiilor si elevilor, cadrelor didactice care s-au dedicat demersului nostru.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Va multumesc pentru timpul acordat!
Responsabil de proiect,
Prof. Balasoiu Diana