Clasa a VI-a din Școala 176 a participat la programul „Viaţa fără violenţă”

CINSTE LOR – Aproape 30 de elevi din Bucureşti se vor gândi de două ori înainte de a încălca o regulă, graţie avocaţilor şi judecătorilor din programul „Viaţa fără violenţă” – REPORTAJ

Sursă:
http://www.avocatura.com/stire/14577/cinste-lor-aproape-30-de-elevi-se-vor-gandi-de-doua-ori-inainte-de-a-incalca-o-r.html

scoala-foto-mic
Avocatul Mihaela Olaru: `Copiii mi s-au părut extraordinari` FOTO: Bogdan LECCA
Aproximativ 30 de elevi în clasa a VI-a de la Școala Gimnazială „Sfinții Constantin și Elena” din București au aflat că pot fi trași la răspundere serios dacă traversează strada dacă semaforul nu arată verde, dacă fură o compunere de pe Internet, sau dacă își trag colegele de codițe. Acest lucru a fost posibil datorită unei sesiuni de educație juridică organizată de Asociația „Viața fără Violență”, condusă de avocatul Mihaela Olaru. Avocatura.com a fost prezentă la acțiune si vă prezintă un reportaj exclusiv de la fața locului.

Avocatul Mihaela Olaru a reușit să mobilizeze o mână de juriști și să-i aducă vineri în fața elevilor, pentru a le vorbi timp de o oră despre cele mai frecvente infracțiuni săvârșite de copiii de vârsta lor, dar și pentru a-i învăța de ce este important să respecte regulile.

Au fost prezenți, alături de avocatul Olaru, și mediatorul Mirela Dragu, profesorul de la SNSPA Ștefan Popescu, dar și judecătorul Mădălina Afrăsinie. Acești oameni și-au rupt din programul lor încărcat o oră, ca să le ofere unor copii ceva ce elevii nu au primit până acum: informația juridică. Gestul lor este unul cel puțin lăudabil, mai ales luând în considerare faptul că puțini dintre juriști se gândesc să își ajute semenii fără a primi nimic în schimb.

„Penitenciarele sau școlile de corecție sunt școli de ucenicie, în care vă perfecționați infracțional”

Elevii de la „Sfinții Constantin și Elena”, la început puțin timorați, s-au relaxat repede când au simțit că „oamenii mari din fața lor” le vorbesc deschis și le vor binele. Au fost activi când li s-a cerut, au ascultat liniștiți când li se povestea despre infracțiuni și, cel mai important, au conștientizat că nu este bine să necăjești colegii sau să furi informații de pe Internet, pentru că pot fi trași la răspundere. Pentru a se informa și mai mult, elevii au primit cadou câte un exemplar din Codul Penal pe înțelesul tinerilor, „Unde-i lege, nu-i tocmeală!”.

Această tragere la răspundere a punctat-o dur, dar cu efect, judecătorul Mădălina Afrăsinie: „Penitenciarele sau școlile de corecție sunt școli de ucenicie, în care vă perfecționați infracțional, din păcate. Ce auziți voi la știri, că o pedeapsă reeducă, nu e așa. Este un concept comunist. Niciodată o pedeapsă, oricât de dură ar fi, nu reeducă. Pedeapsa, dimpotrivă, înrăiește. Dacă mai aveați ceva frumos în suflet, odată ce sunteți închiși… Nu o să mai aveți telefoanele pe care vi le doriți, condițiile pe care vi le doriți, mâncarea pe care v-o doriți. Odată ce ieșiți de acolo, nimeni nu vă angajează, pentru că există o reticență”. 

De asemenea, mediatorul Mirela Dragu a subliniat că respectarea regulilor aduce de la sine un trai liniștit și frumos, iar cel mai important lucru de care trebuie să aibă grijă elevii este propria viață: „Vă recomand să vă respectați pe voi și o să vedeți că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine”.

O altă recomandare a venit din partea profesorului Ștefan Popescu, care le-a spus copiilor că au potențial, că sunt frumoși că trebuie să fie ambițioși să devină din ce în ce mai buni.

scoala-foto-interior-3Judecătorul Mădălina Afrăsinie, cuvinte memorabile pentru copiii de la Școala Gimnazială „Sfinții Constantin și Elena” din Sectorul 6 al Capitalei

„Principalii responsabili și vinovați pentru acțiunile copiilor sunt părinții”

Inițiatorul demersului, Mihaela Olaru, a fost foarte mulțumită de atitudinea și de pregătirea elevilor, avocatul apreciind faptul că cei mici au fost sinceri.

„Copiii mi s-au părut extraordinari. Chiar dacă sunt micuți, sunt conștienți de faptele lor, în comparație cu alți copii la care am fost. Mi s-au părut sinceri și destul vulnerabili la un moment dat dar, din explicațiile date, sinceritatea a fost pe primul loc. Părinții ar trebui, în primul rând, să treacă mai des pe la școală. Îi uită, îi bagă pe poarta școlii și acolo rămân. Din păcate, principalii responsabili și vinovați pentru acțiunile copiilor, pentru nerespectarea regulilor, sunt părinții, pentru că totul vine din familie. Dacă am fi mult mai atenți la copiii noștri, cu siguranță am trăi într-o societate mai bună„, a declarat Mihaela Olaru pentru Avocatura.com.

O mostră de sinceritate a elevilor ne-a fost oferită și la finalul orei, când aceștia au fost întrebați ce vor alege, în cazul în care un infractor îi amenință cu un cuțit și le cere telefonul mobil. Pe lângă răspunsul firesc pe care ne-am fi așteptat cu toții să-l auzim, au fost copii care au spus că ar salva telefonul mobil.

Se poate spune că acțiunea a avut efectul scontat și că elevii se vor gândi de două ori înainte să „comită o infracțiune”. Sperăm, totuși, ca acesta să fie un sentiment care-i va urmări întreaga lor viață.

Și, de asemenea, ca mai mulți avocați, judecători, procurori și alți colegi juriști să urmeze exemplul admirabil al protagoniștilor acțiunii de vineri.

scoala-foto-interior-1Judecătorul Mădălina Afrăsinie (a doua din stânga), mediatorul Mirela Dragu (foto centru), profesorul Ștefan Popescu (foto jos) și avocatul Mihaela Olaru (alăturat) le-au oferit elevilor unei școli din Sectorul 6 o dimineață memorabilă

scoala-foto-interior-2Avocatul Mihaela Olaru, „capul” bunătăților

scoala-foto-interior-4

scoala-foto-interior-5Elevii au fost captivați și responsabilizați de discursurile profesioniștilor în Drept